sv.phhsnews.com


sv.phhsnews.com / Vad är OAuth? Hur De Facebook, Twitter och Google Inloggningsknappar Arbeta

Vad är OAuth? Hur De Facebook, Twitter och Google Inloggningsknappar Arbeta


Om du någonsin har använt en "Logga in med Facebook" -knapp eller fått en tredje parts appåtkomst till ditt Twitter-konto, du har använt OAuth. Den används också av Google, Microsoft och LinkedIn, liksom många andra kontoleverantörer. I huvudsak tillåter OAuth dig att ge en webbplatsåtkomst till viss information om ditt konto utan att ge det ditt faktiska lösenord för kontot.

OAuth för att logga in

OAuth har två huvudändamål på webben för tillfället. Ofta används den för att skapa ett konto och logga in på en onlinetjänst mer bekvämt. Till exempel, istället för att skapa ett nytt användarnamn och lösenord för Spotify, kan du klicka eller trycka på "Logga in med Facebook". Tjänsten kontrollerar för att se vem du är på Facebook och skapar ett nytt konto för dig. När du loggar in på den tjänsten i framtiden ser du att du är inloggad med samma Facebook-konto och ger dig tillgång till ditt konto. Du behöver inte skapa ett nytt konto eller någonting. Facebook autentiserar dig istället.

Det här skiljer sig väldigt annorlunda från att bara ge tjänsten ditt lösenord till Facebook-kontot. Tjänsten får aldrig ditt Facebook-lösenord eller fullständig åtkomst till ditt konto. Det kan bara visa några begränsade personuppgifter, till exempel ditt namn och din e-postadress. Den kan inte se dina privata meddelanden eller posta på din tidslinje.

De "Logga in med Twitter", "Logga in med Google", "Logga in med Microsoft", "Logga in med LinkedIn" och andra liknande knappar för andra webbplatser fungerar på samma sätt, till

OAuth för tredjepartsapplikationer

OAuth används också när tredjepartsprogram får åtkomst till konton som Twitter, Facebook, Google eller Microsoft-konton. Det låter dessa tredjepartsprogram komma åt delar av ditt konto. Dock får de aldrig ditt lösenord för kontot. Varje applikation får en unik åtkomsttoken som begränsar åtkomsten för ditt konto. Till exempel kan en tredjepartsprogram för Twitter bara ha möjlighet att visa dina tweets, men inte posta nya tweets. Den unika åtkomsttoken kan återkallas i framtiden, och endast den specifika appen kommer att förlora åtkomst till ditt konto.

Som ett annat exempel kan du ge en tredjepartsprogramåtkomst till endast dina Gmail-e-postmeddelanden, men begränsa det från att göra något annat med ditt Google-konto.

Det här skiljer sig väldigt annorlunda från att bara ge ett program från tredje part ditt konto lösenord och låta det logga in. Apparna är begränsade till vad de kan göra, och den unika åtkomsttoken betyder åtkomst till kontot kan återkallas när som helst utan att ändra ditt huvudlösenord och utan att återkalla åtkomst från andra appar.

Hur OAuth Works

Du kommer nog inte se att ordet "OAuth" visas när du använder det. Webbplatser och appar kommer bara att fråga dig om att logga in med din Facebook, Twitter, Google, Microsoft, LinkedIn eller någon annan typ av konto.

När du väljer ett konto kommer du att skickas till kontotillverkarens webbplats där du måste logga in med det här kontot om du inte är inloggad. Om du är inloggad-bra! Du behöver inte ens skriva in ett lösenord.

RELATED: Vad är HTTPS och varför ska jag bry dig?

Se till att du faktiskt riktar dig till den verkliga Facebook, Twitter, Google, Microsoft, LinkedIn , eller vilken annan tjänstens webbplats som helst med en säker HTTPS-anslutning innan du skriver ditt lösenord! Denna del av processen verkar mogen för phishing, eftersom skadliga webbplatser kan låtsas vara den verkliga tjänstens webbplats för att fånga ditt lösenord.

Beroende på hur tjänsten fungerar kan du bara logga in med lite av personlig information, eller du kan få en prompten att ge ansökan åtkomst till något av ditt konto. Du kan till och med kunna välja vilken information du vill ge åtkomst till.

När du har gett appen tillgång, är den klar. Din valfri tjänst ger webbplatsen eller applikationen ett unikt access token. Det lagrar det token och använder det för att få tillgång till dessa detaljer om ditt konto i framtiden. Beroende på ansökan kan det här endast användas för att autentisera dig när du loggar in eller för att automatiskt komma åt ditt konto och göra saker i bakgrunden. Till exempel kan en tredjepartsprogram som skannar ditt Gmail-konto regelbundet komma åt dina e-postmeddelanden så att det kan skicka dig ett meddelande om det hittar något.

Så här tittar du på och återkallar åtkomst från program från tredje part

RELATERAD: Säkra dina online-konton genom att ta bort tredjepartsappåtkomst

Du kan visa och hantera listan över tredje parts webbplatser och program som har åtkomst till ditt konto på varje konto hemsida. Det är en bra idé att kolla dessa från tid till annan, eftersom du kanske en gång har gett dig tillgång till din personliga information till en tjänst, slutat använda den och glömt att tjänsten fortfarande har åtkomst. Om du begränsar de tjänster som har tillgång till ditt konto kan du säkra det och dina privata data.

För mer detaljerad teknisk information om hur du implementerar OAuth, besök OAuth-webbplatsen.


Hur fungerar Secure Wi-Fi-nätverk?

Hur fungerar Secure Wi-Fi-nätverk?

Du överväger ett nätverks Wi-Fi-nätverk, eftersom du är sjuk på att en enda plats i ditt hus inte får någon mottagning. Är mina Smarthome-enheter säkra? Vi förstår varför du kanske undrar detta: nätverksnät innehåller flera enheter, och de " är lika mycket smarthome-enheter som de är routrar (och smarta enheter har kommit under mycket granskning för säkerhet).

(how-top)

Hur man alltid visar kommentarlinjer i Microsoft Word

Hur man alltid visar kommentarlinjer i Microsoft Word

Kommentarer i Word kan du ge feedback i ett dokument utan att ändra text eller layout. Du kan placera markören i innehållet eller välja innehåll (text, bilder, tabeller etc.) och lägga till en kommentar om den delen av dokumentet. RELATED: Använda kommentarer för att ange ändringar i ett dokument När du lägger till en kommentar till en del text i ett dokument och sedan klickar du bort, kanske du märker att det inte finns någon linje som kopplar kommentaren till texten som den motsvarar (som visas på bilden nedan) tills du flyttar muspekaren över kommentera eller placera markören eller välj den texten igen.

(how-top)